CC Sint-Niklaas
Eva Vlonck

Ode aan de Donkerte

Patricia Vanneste & Lies Verswijvel
zo 15 dec '24 20:00
  • zo 15 dec '24
    20:00
    Paterskerk

Een veilige reis naar de donkerte met muziek en vertelling 

Wat als we zouden opgroeien met de boodschap dat mens zijn inhoudt dat we ons soms ook slecht zullen voelen? Dat dit gevoel er mag zijn zonder de overtuiging of druk dat er zo snel mogelijk iets mee gedaan moet worden. Dat we ook wanneer we het moeilijk hebben nog steeds waarde hebben binnenin een samenleving. 

Ode aan de Donkerte is het eerste project van IJLLAND, een collectief rond schrijfster Lies Verswijvel en muzikante Patricia Vanneste dat maatschappelijk kwetsbare thema's op een toegankelijke manier wil belichten door middel van woord en muziek.

Met dit project wil IJLLAND geborgenheid bieden voor de emoties waar we in onze samenleving moeilijk blijf mee weten. Dit doen ze door de luisteraars, die neerliggen met gesloten ogen, in een veilige bedding mee te nemen op een onderdompelende reis waar aan de hand van muziek & storytelling letterlijk en figuurlijk ruimte wordt gecreëerd voor donkerte om er te mogen ‘zijn’. 

CREDITS

Woord
Lies Verswijvel (Magic in Motion)
Muziek
Patricia Vanneste (Sohnarr, Driftwood, ex-Balhazar), Peter De Clippel
Scenografie
Fleur Roggeman, Sharon Van Cleuvenberg
Techniek
Stef Van Alsenoy 


Website IJLLAND


Ode aan de Donkerte is gegroeid vanuit hun persoonlijke ervaring en observatie dat de toenemende aandacht omtrent mentaal welzijn, net zoals de meeste dingen in onze samenleving, voornamelijk ligt op het boeken van vooruitgang. Is donkerte echter geen wezenlijk en fundamenteel onderdeel van het leven? Een natuurlijk proces dat beleefd mag worden en daar ook de ruimte voor dient te krijgen die het vraagt. Want net zoals we winter niet kunnen haasten tot lente en nacht niet tot dag, kan ook donkerte alleen maar duurzaam beleefd worden als het daar de nodige tijd een ruimte voor krijgt. 
  
Reizend van culturele centra naar scholen, bedrijven, huiskamers en praktijken, wilt IJLLAND via muziek, gesproken woord en spaceholding hetgene wat vaak niet onder woorden kan worden gebracht, zichtbaar en bespreekbaar te maken. 
  
Hun scenografie bestaat uit handgemaakte lampen die door beeldende kunstenares en verpleegster Sharon Van Cleuvenberg gecreëerd werden van versnipperde papieren dossiers van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Omdat ook moeilijke verhalen verdienen om gezien te worden. In elke lamp of object worden prachtige verhalen gekoesterd. Niet enkel verhalen van lijden, verdriet en eenzaamheid maar ook van moed, vriendschap, doorzetting en liefde.