Toegankelijkheid
Ontdek onze voorzieningen
CC Sint-Niklaas wil zo goed mogelijk tegemoet komen aan de specifieke wensen en noden van alle bezoekers. Ontdek hieronder wat we voor welke doelgroep reeds voorzien.
Heb je behoefte aan een voorziening waar wij nog niet aan hebben gedacht? Contacteer ons via info@ccsint-niklaas.be. Zo zorgen wij samen voor een open en toegankelijk cultuurhuis.
🌎 Geen Nederlands?
Ben je de Nederlandse taal niet machtig? No worries! In onze agenda kan je filteren op voorstellingen met de tag 'Language no problem': tekstarme voorstellingen waar geen taal in voor komt. Laat het spektakel maar primeren!
Het gebeurt soms ook dat gezelschappen zelf extra voorzieningen aanbieden zoals boventitels. Dan wordt dit op de webpagina van de betreffende productie vermeld.
Not fluent in Dutch? No worries! In our calendar, you can filter performances using the tag 'Language no problem': these are shows with little or no spoken text, so language won’t be a barrier. Just sit back and enjoy the spectacle!
Sometimes, companies also provide additional support such as surtitles. When available, this will be mentioned on the webpage of the specific production.
👨👧 Jong en oud(er)?
Jongeren (-26) en ouderen (+65) hebben bij alle voorstellingen recht op een leeftijdskorting. Bij familievoorstellingen geldt een extra jongerenkorting voor –16-jarigen.
Bij onze programmatie hebben we ook aan alle leeftijden gedacht. De (genre)filters en tags in onze brochure en op deze website helpen je op weg naar de ideale activiteit voor jou(w) (kids). Voorbeeld: familie / 8+ / liever overdag. We vragen dan ook om de aangeduide leeftijdsgrenzen te respecteren om een aangename ervaring te garanderen.
Familievoorstellingen bij CC Sint-Niklaas, dat zijn leuke ontdekkingstochten met je (klein)kinderen, neefjes en nichtjes vol beweging, kleur, plezier en fantasie. Ontdek het volledige aanbod op ccsint-niklaas.be/families.
✓ Standaard bij kindervoorstellingen - of op aanvraag bij andere voorstellingen - voorzien we kinderzitverhogers en een verzorgingskussen in de toiletten op de 2e verdieping. (Er wordt binnenkort ook nog een uitklapbare ververstafel geïnstalleerd in het invalidentoilet op de 2e verdieping.)
✓ Al onze toiletten zijn trouwens genderneutraal.
✓ Een plek om in alle privacy je baby de borst te geven, bevindt zich in de EHBO-ruimte. Vraag ernaar bij de infobalie.
♿ Minder mobiel?
De Stadsschouwburg is volledig rolstoeltoegankelijk* zodat je zorgeloos - met rolstoel / kinderwagen / rollator ... - je weg kan banen van de parking naar de kassa, over de tribune, langs het aangepast sanitair of De Foyer, tot zelfs óp het podium. Ook in onze tentoonstellingszaal en Museumtheater (museumsite) en andere gastlocaties streven we steeds naar een volledige rolstoeltoegankelijkheid. Heb je vragen over deze of andere (gast)locaties? Aarzel niet om contact op te nemen.
- Met de lift kan je van het gelijkvloers naar de 1e of de 2e verdieping voor de zaal of De Foyer.
- Dankzij de nieuwe verplaatsbare theaterstoelen kunnen we tot twee volle rijen uithalen om ruimte te maken voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. Van op elke plek heb je perfect zicht op het podium.
- Met een gloednieuwe, zelfbedienbare traplift 'FlexStep' kunnen rolstoelgebruikers nu ook vlot het podium op. Ideaal voor minder mobiele artiesten of bezoekers bij een scène-sur-scène-voorstelling bijvoorbeeld.
- Er is een aangepast toilet op de 1e en 2e verdieiping.
- Er zijn 3 betalende parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap op de Schouwburgparking (Schouwburgplein) achter de Stadsschouwburg. Voor meer info over toegankelijke parkeerplaatsen in de stad, kan je terecht bij de mobiliteitsdienst van Sint-Niklaas.
- * De enige plek in de schouwburg die tot op heden nog niet volledig rolstoeltoegankelijk is, is de Greta Weynzaal die we delen met d’Academie Podium (via De Foyer).
✓ Gelieve tickets telefonisch, aan de ticketbalie of per mail te reserveren en steeds te vermelden of je een gewone dan wel een elektrische rolstoel gebruikt en of je tijdens de voorstelling al dan niet in je rolstoel wenst plaats te nemen.
🦻 Doof of slechthorend?
Of je nu een hoorapparaat/cochleair implantaat hebt, slechthorend bent of gewoon twijfelt of je alle details wel verstaan hebt, bij elke voorstelling in de Stadsschouwburg kan je gebruikmaken van ons gloednieuwe luisterondersteuningssysteem: Auracast.
Auracast is een geavanceerde bluetooth-technologie die de audiosignalen van op het podium vlot kan verspreiden via een bluetooth-antenne. Het resultaat? Een kraakhelder scènegeluid, zonder vertraging, rechtstreeks in je oor. Helemaal draadloos, vanaf elke stoel in de zaal – zonder dat je er een app voor hoeft te installeren.
Om gebruik te maken van Auracast, heb je een toestel nodig dat Auracast ondersteunt: ofwel een eigen (recente) smartphone of een ontvanger (te ontlenen). Omdat Auracast een heel recente technologie is, kan het zijn dat jouw toestel nog niet compatibel is. Misschien is je hoorapparaat of CI wel al compatibel, maar de verbinding moet gemaakt worden via je smartphone. Ontdek hier de actuele compatibiliteit.
We helpen je graag op weg om Auracast te gebruiken:
met dit visuele stappenplan .png)
Samengevat:
- Hoorapparaat/CI? Controleer eerst de Auracast-compatibiliteit van je hoortoestel, en vervolgens van de smartphone die je (eventueel) gebruikt om die aan te sturen. Via de app van jouw hoortoestel zal je de verbinding moeten maken met Auracast.
- Als dat niet lukt, zet je je hoortoestel in de T-stand (luisterspoel). Aan de balie kan je als alternatief een neklus (mini-ringleiding) met Auracast-ontvanger ontlenen. Het hoorapparaat of het cochleair implantaat schakelt normaal gezien automatisch in of zet het op de T-stand (luisterspoel).
- Geen hoortoestel, wel smartphone? Controleer de Auracast-compatibiliteit van je smartphone en breng je smartphone met eigen hoofdtelefoon/oortjes mee naar de voorstelling.
- Als dat niet lukt, kan je aan onze balie als alternatief een Auracast-ontvanger ontlenen. Neem je eigen oortjes/hoofdtelefoon met mini-jackaansluiting mee om hierop aan te sluiten. Indien nodig, kan je ook een hoofdtelefoon ontlenen aan de balie.
- Wil je dit nieuwe audiosysteem vooraf uittesten om met alle gemoedsrust van de voorstelling te genieten, kom dan minstens een halfuur vooraf langs en spreek onze medewerkers aan om je op weg te helpen. In de wandelgang naast de zaal zal je alvast kunnen verbinden met Auracast.
✓ Om een ontvanger, neklus of hoofdtelefoon te ontlenen, wordt een identiteitsbewijs gevraagd als waarborg. Er is een beperkt aantal stuks voorradig dus het ontlenen is steeds op voorwaarde van beschikbaarheid. Na de voorstelling vragen we je om het toestel meteen af te geven aan een van onze onthaalmedewerkers.
Heb je nog vragen over dit Auracast-systeem, of wil je een ontvanger, neklus of hoofdtelefoon lenen? Onze baliemedewerkers helpen je graag. Voor vragen rond je persoonlijke hoorsituatie en -ondersteuning, kan je best bij je audioloog terecht.
🦮 Blind of slechtziend?
Zowel blindengeleidehonden als andere assistentiehonden zijn welkom in onze eigen locaties. Gelieve dit van bij je reservatie te melden, zodat we hier zo veel mogelijk rekening mee kunnen houden. Onze onthaalmedewerkers helpen je met plezier tot bij je stoel.
🏷️ Recht op een kansenpas?
Wie recht heeft op een kansenpas in Sint-Niklaas, geniet bij ons van 80% korting op de CC-programmatie. Je vindt deze tarieven steeds terug op onze website en webshop.
💭 Moeite met (nieuwe) prikkels?
Ervaar jij drempelvrees bij eerste bezoeken? Heb je soms moeite om prikkels te verwerken? Misschien ben je snel overprikkeld of pik je ze net minder gemakkelijk op. We begrijpen dat een bezoek aan een nieuw, groot gebouw zoals de Stadsschouwburg overweldigend kan zijn. Daarom willen we je graag geruststellen en helpen om je bezoek zo aangenaam en voorspelbaar mogelijk te maken. Als het jou bijvoorbeeld kan helpen om te wennen aan onze locaties, nodigen we je warm uit voor een voorbereidend bezoekje op afspraak.
Sinds de recente vernieuwingen heeft de Stadsschouwburg trouwens extra veel ruimte in de wandelgangen, met verschillende gezellige hoekjes waar je je relatief rustig kan afzonderen, even weg van de drukte. Heb je het toch lastig, aarzel dan niet om onze medewerkers om hulp te vragen.
Pssst, als je vooraf een beeld wil vormen van de Stadsschouwburg, kan je alvast een kijkje nemen in ons interieur, online beeldbank en zaalplan.
Voor alle overige vragen en info
Heb je nog meer (algemene) vragen, bijvoorbeeld over bereikbaarheid, eten en drinken of tickets? Raadpleeg hier onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op:
- tel: 03 778 33 66
- info@ccsint-niklaas.be
Tot slot nog deze tip: de Stad Sint-Niklaas heeft een buddywerking, ook voor culturele uitstapjes naar ons cultuurcentrum.